Thursday, August 11, 2016

Mulberry Mula Bertunas


Bertunas juga dahan pokok mulberry yang saya semai di dalam pasu
Dengan medium Tanah yang saya gunakan ala kadar sahaja
Tetapi  pada awal penyemaian batang mulberry ini saya siram dengan Baja roti sahaja




Saya semai batang mulberry  di dalam pasu yang agak besar
Tujuan penyemaian adalah untuk buah dan pucuknya.
Bersesuain dengan penyedian M.O.L yang telah saya buat
Hanya menunggu masa sahaja untuk saya gunakan
23.08.216 adalah tarikh matangnya M.O.L yang saya buat


Orang kata nak tanam pokok mulberry ini mudah
Hanya dengan menggunakan keratan batang sahaja
Betul ......tetapi pada dan waktu ketika ini cuaca tak menentu
Dah dua minggu tidak hujan di kawasan saya ini
Jadi penyiraman  yang kerap adalah penting bagi tumbesaran benih mulberry ini


Semaian dalam polybag pun mula bertunas
Vitamin C yang saya gunakan sebiji untuk satu pokok amat berkesan
Alhamdulillah riang rasa hati melihat benih pokok mula hidup
Langkah yang seterusnya
Menyuburkan medium Tanah dalam polybag
Pembejaan mengikut jadual
Penyiramana yang kerap air + air Roti Baja + M.O.L
Trim dahan yang panjang ( satu jadi dua cabang)


6 comments:

  1. owh pokok pun diberi vitamin c ye? baru saya tahu.

    ReplyDelete
  2. Masya-Allah kok okeh banget dik:)
    Manggon nang ende sih? Kok cedek arek jugak kakak mampir tuku.
    Kepingin arek nandor jugak. Selalu jiran (eh kelalen jiran opo ye ngomo jerman hihi...) seng ngaie pucuk ea. Ditumis enak banget:)

    ReplyDelete
  3. Uapik banget.
    Kulo urong pernah nandor pokok iki.

    ReplyDelete
  4. mulberry ?? seronoknya..

    btw, first time dengar baja roti.. guna roti rendam dalam air ke ?? adehh

    ReplyDelete
  5. tak pernah tahu dan jumpe pokok ni

    ReplyDelete

Labels

belajar tanam belajar tanam pokok bunga baja organik wheatgrass benih gandum gandum mulberry pokok bendi pokok limau belajar tanam jagung belajar tanam manga belajar tanam pokok semai benih bendi baja kompos jiwatani kompos pokok cili pokok labu pokok limau kasturi Mulberry Leaf Health Benefits-GreenSilk bunga kertas limau kasturi pokok gandum pokok jagung tut tut pokok baja buah belajar tanam bunga belajar tanam labu belajar tanam limau kasturi belajar tanam pokok mulberry belajar tanam wheatgrass belajar tut buah mahkota dewa buat baja bunga baldu jagung kotak semaian kulit telur limau purut pokok bunga kertas pokok limau purut pokok pisang pokok serai rumput gandum semai ulat daun Bark from cashew tree baja tanah belajar anam kacang parang belajar tanam belimbing buluh belajar tanam pokok pisang belimbing buluh bendi raksaksa benih manga benih ubi cantuman pucuk cara buat air wheatgrass corn tree diy vase petak semaian pisang tanduk pokok belimbing buluh pokok kari pokok pudding pokok ubi semaian biji tanam tanam gandum tanam pokok labu ubi Baja buah organic Cashewnut Codiaeum variegatum DIY.D.I.Y Grow your own wheatgrass POKOK KUNYIT arang baja baja jiwatani bark belaja semai belajar cantumkan mangga belajar semai belajar tanam belimbing belajar tanam belimbing besi belajar tanam cili belajar tanam limau purut belajar tanam pokok kari belajar tanam pokok limau belajar tanam pokok manga belajar tanam pokok mangga belalai gajah belimbing bendi benih nangka benih pokok puding benna biji mangga buah mahkotadewa buah manga buah manga.m.o.l buah mangga.m.o.l buah mulberry bunga puding cantuman cantuman sisip cendawan corn daun belimbing buluh daun bunga baldu diy getok ubi kacanag parang kacang parang kawinkan kebun kencing manis liamu purut limaukasturi mangga mangga harum manis poko bunga kertas pokok manga pokok belimbing pokok benih gajus pokok buluh pokok bunga pokok gajus pokok herba pokok kaca pecah pokok lemon pokok manga pokok mangga pokok mulberry pokok putat pokok sayuran serai serangan swerangga serangga tanah baja tanam benih tanam pokok bendi tempurung kelapa vase