Saya kongsikan sedikit pengalaman saya dalam menyediakan kompos buatan sendiri, pada mulanya amatlah sukar untuk mengasingkan sampah dapur, tapi perubahan sikap saya perlu, satu persatu sedikit demi sedikit saya latih. serius kata memang payah
Perkara-perkara yang saya hadapi semasa melakukan proses pengomposan adalah;
Kompos berbau seperti telur tembelang atau sangat masam
Berlaku proses pembusukkan bukannya penguraian bahan kompos,udara terlalu lembab,
Tambah serbuk kayu atau dedak ayam atau daun kering
Banyak lalat,semut dan ulat sampah
Bahan untuk kompos tidak teratur ( di acampur dengan tulang,daging,nasi basi dan sebagainya)
Gaul.....tabur selapis Tanah biasa, lapiskan satu persatu, + habuk papan
Kering
Kurang Air
Renjiskan air dan gaul, saya gunakan spry untuk lembabkan kompos
Basah
Terlalu berair
Tambah habuk papan, gaulkan
Kompos berbau AMONIA
Kompos banyak daun hijau ( gas Nitrogen )
Tambah daun kering garing dan di kacau
nice sharing.t rjin nk try buat la.*biler la tu.haha.
ReplyDeletehi
ReplyDeletejemput singgah blog baru saya
terima kas
Nice info ^^
ReplyDeleteCuaca kelembapan tinggi cepat proses pengomposan berlaku.
ReplyDelete